მარინე ბეჟუაშვილი

მევენახეობა-მეღვინეობის ინსტიტუტის მეღვინეობის ლაბორატორიის მკვლევარი

მარინე ბეჟუაშვილი

მევენახეობა-მეღვინეობის ინსტიტუტის მეღვინეობის ლაბორატორიის მკვლევარი

m.bezhuashvili@agruni.edu.ge Copy Email Copied!

ბიოგრაფია

1981 წელს დაამთავრა თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტის ქიმიის ფაკულტეტი ორგანული ქიმიის (ბუნებრივ ნაერთთა ქიმიის) სპეციალობით. 1987 წელს დაიცვა საკანდიდატო დისერტაცია თემაზე: „ვაზის ანასხლავის კომპლექსური გადამუშავების ტექნოლოგიის შემუშავება“ და გახდა ტექნიკურ მეცნიერებათა კანდიდატი სპეციალობით: დუღილის პროდუქტების, ალკოჰოლიანი და უალკოჰოლო სასმელების ტექნოლოგია. 1994 წელს მებაღეობის, მევენახეობისა და მევენახეობის ინსტიტუტში ასევე დაიცვა დისერტაცია თემაზე „ვაზის და მუხის მერქნის ლიგნინის კონვერსიის თეორიული საფუძვლების შემუშავება და მიღებული პროდუქტების გამოყენების გზების განსაზღვრა“ და მიენიჭა ტექნიკის მეცნიერებათა დოქტორის ხარისხი შემდეგი სპეციალობით: ღვინის ალკოჰოლიანი და უალკოჰოლო სასმელების და მინერალური წყლების ტექნოლოგია. 1981-2011 წლებში მუშაობდა საქართველოს მებაღეობის, მევენახეობის და მეღვინეობის სამეცნიერო კვლევით ინსტიტუტში სხვადასხვა თანამდებობებზე. 2012 წლიდან არის საქართველოს აგრარული უნივერსიტეტის მევენახეობა-მეღვინეობის ინსტიტუტის მეღვინეობის ლაბორატორიის მკვლევარი. მისი სამეცნიერო ხელმძღვანელობით დაცულია არაერთი სადოქტორო დისერტაცია და სამაგისტრო ნაშრომი. გამოქვეყნებული აქვს 14 სამეცნიერო სტატია და მიღებული აქვს მონაწილეობა საერთაშორისო სამეცნიერო ფორუმებსა და კონფერენციებში. იგი აქტიურადაა ჩართული ამა თუ იმ სამეცნიერო საგრანტო პროექტებში და აღნიშნული პროექტების ფარგლებში მჭიდროდ თანამშრომლობს უცხოელ მეცნიერებთან და მკვლევარებთან.

განათლება

1994 - მებაღეობის, მევენახეობისა და მევენახეობის ინსტიტუტი, ტექნიკის მეცნიერებათა დოქტორი
1987 - ტექნიკის მეცნიერებათა კანდიდატი 
1981 - თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი, ქიმიის ფაკულტეტი

პუბლიკაციები

Bezhuashvili, M., Bavaresco, L., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Gagunashvili, L., Elanidze, L., Vashakidze, P. (2022). Influence of stilbenoids on the propagation of gray mold (Botrytis cinerea) on grape berries under lab and vineyard conditions. Bioscience Biotechnology Research Communications

Bezhuashvili, M., Bavaresco, L., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Gagunashvili, L., Elanidze, L., Vashakidze, P. (2022). INFLUENCE OF STILBENOIDS ON THE PROPAGATION OF GRAY MOLD (BOTRYTISCINEREA) ON GRAPE BERRIES UNDER LAB AND VINEYARD CONDITIONS. International Journal of Early Childhood Special Education. Vol 14, Issue 03,1679-1685

Bezhuashvili, M., Kharadze, Sh., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Vashakidze, P. (2022). Influence of stressmetabolite stilbenoids of Shavkapito vine trunk (Vitis vinifera L.) on the activity of Crown gall agent Agrobacterium tumefaciens “in vitro” condition. Annals of Agrarian Science. 20(1),34-40

Vashakidze, P., Bezhuashvili, M. (2022). Higher Alcohols of Wine – Transformation Regulation of Intermediate Products in Alcoholic Fermentation. International Journal of Agriculture Innovations and Research. Vol. 8, issue 5. pp. 455 – 461

Bezhuashvili, Marine, Bavaresco, Luigi, Kharadze, Shorena, Surguladze, Magda, Shoshiashvili, Giorgi, Gagunashvili, Levan, Elanidze, Lali, Vashakidze, Paata. (2021). Stress-metabolite Stilbenoids in Vine Trunk of Ojaleshi Grape Variety (Vitis vinifera L.) under Crown Gall Infection, Journal of Chemical Health Risks. 11(3), 299-304

Kachlishvili, T., Ksovreli, M., Gabruashvili, D., Museridze, M., Bezhuashvili, M., Zaalishvili, G., Kulikova, N. (2020). Low-dose trans-resveratrol induce poly (ADP)-ribosylation-dependent increase of the PPAR-γ protein expression level in the in vitro model of non-alcoholic fatty liver disease. Mol Biol Rep. 47(10):8331-8337. doi: 10.1007/s11033-020-05863-z

Bezhuashvili, M., Bavaresco, L., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Elanidze, L., Gagunashvili, Vashakidze, P. (2020). Change of Phytoalexins- Stilbenoids of grape skin Tsolikouri variety (Vitis vinifera L.) in condition Grey mildew. EurAsian Journal of BioSciences, 14, 243-247

Bezhuashvili, M., Bavaresco, L., Surguladze, M., Kharadze, Sh., Shoshiashvili, G., Gagunashvili, L., Elanidze, L.,Vashakidze, P. (2020). INFLUENCE OF STYLBENOIDS ON AGROBACTERIUM TUMEFACIENS. IIOAE Journal. 11 (1), 9-12

Bezhuashvili, M., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Elanidze, L., Vashakidze, P. (2020). Change of phytoalexins -stilbenoids of vine leave Tsitska variety (Vitis vinifera L.) in condition Downy mildew. EurAsian Journal of BioSciences, 14, 167-171

Bezhuashvili, M., Surguladze, M. (2020). STILBENOIDS - ASTRINGIN AND ASTRINGININ OF SAPERAVI GRAPE VARIETY (VITIS VINIFERA L.) AND WINE. Plant Archives. Vol. 20, pp.2929-2934

Vashakidze, Paata, Bezhuashvili, Marine. (2020). Higher Alcohols of Wine-Transformation Regulation of Intermediate Products in Alcoholic Fermentation. International journal of Agricultural Innovations and Research. Vol. 8, Issue 5, pp. 455-458

Bezhuashvili, M.G., Kharadze, Sh.B., Surguladze, M.A., Shoshiashvili, G.S., Gagunashvili, L.N., Elanidze, L.D., Tskhvedadze, L.P., Vashakidze, P.N. (2019). Occurrence of stilbenoids in grapevine under Crown gall infection, Annals of Agrarian Science. 17(4), 381-387

Bezhuashvili, Marine, Tskhvedadze, Ludmila, Surguladze, Magdana, Shoshiashvili, Giorgi, Kharadze, Shorena, Gagunashvili, Levan, Elanidze, Lali, Vashakidze, Paata. (2019). Stress-metabolitesphytoalexins -stilbenoids of grape skin Rkatsiteli variety (Vitis vinifera L.) in condition gray mildew. EurAsian Journal of BioSciences. 13,1-6

Bezhuashvili, M., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Gagunashvili, L., Elanidze, L., Vashakidze, P. (2019). Change of Phytoalexin Stilbenoids of Grape Skin Rkatsiteli (Vitis vinifera l.) in Condition of Powdery Mildew, Bioscience Biotechnology Research Communications. 146-151

Bezhuashvili, M., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Gagunashvili, L., Elanidze, L., Vashakidze, P. (2019). Change of Phytoalexin Stilbenoids of Grape Skin Rkatsiteli (Vitis vinifera l.) in Condition of Powdery Mildew, Bioscience Biotechnology Research Communications. 12(5),146-151

Gulua, Levan, Nikolaishvili, Lika, Turmanidze, Tamar, Jgenti, Merab, Bezhuashvili, Marine, FitzGerald, Roger. (2018). Chemical constituents, antioxidant and anti-lipase  activity of some wines produced in Georgia. Ukrainian food journal